Als het even tegenzit

Ik hoor mezelf nog zeggen: ‘Sorry, hoor, dat ik zo zit te zeuren.’ Mijn collega schudde zijn hoofd vol krullen. ‘Je zeurt helemaal niet. Je moet het gewoon even kwijt.’ Ik vergeet dat soms, want ik wil geen negativo zijn, een slachtoffer, een zeikerd. Maar soms mag je er ook even flink de P in hebben, zoals mijn specialistisch verpleegkundige zei (ja, die zie ik tegenwoordig in plaats van mijn psychiater, maar die verpleegkundige is ook top), als je er maar niet in blijft hangen. Daar komt dan ook nog eens bij: ik doe ook mee aan het enkel en alleen delen van het positieve plaatje. Alsof er bij mij nooit een draadje los zit.

Flink de P erin

Nu zit het dus even tegen. In mijn hoofd, maar vooral in mijn lijf en daarom zit het ook tegen in mijn hoofd. Ik slaap slecht, ik heb ontstoken ogen en niet per se in die volgorde. Kip, ei, ei, kip. Maar de moederkip is in ieder geval mijn gestel die vindt dat sommige stofjes niet thuis horen in mijn lijf, terwijl ‘stel je niet zo aan of zo, pollen zijn oké’. Met andere woorden: hooikoorts.

Mijn lijf doet regelmatig zeer van de vermoeidheid, mijn bloed stroomt traag en verkleefd door mijn aderen, mijn ogen jeuken als de neten. Ik ga wel sporten, maar soms gaat het prima, andere keren sta ik half over te geven van de inspanning. Ik werk wel, maar het zijn halve dagen, waarna ik verdwaasd voor me uitstaar, als ik niet slaap. Ik teken wel, dat doe ik nog met plezier, maar ik loop tegen patronen aan en ik kan het nu even niet oplossen.

Ik ben, met andere woorden, een mens. Dat is soms lastig. Maar het maakt het ook interessant, want ik mag dan ook toch even wat leren. Namelijk dat ik vooral zelf vind dat ik me aanstel, dat ik vooral zelf vind dat ik door moet gaan en dat ik vooral zelf vind dat hooikoorts geen echte aandoening is. Maar vooral dat ik voor mezelf mag kiezen, dat mijn bed toch echt heel lekker ligt en zeker niet alleen ‘s nachts en dat ik dus ook mag delen als het even niet lekker gaat. Want:

We’re golden.

Foto door: Matthew Brodeur op Unsplash

Posted by

Writer | Poet | Handletterer | Constant Changener | Fuckiteer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s