Het probleem van ‘passie’ en ‘hoop’

Een pleidooi voor de hustle

Deze blog introduceert twee concepten: passie en hoop. Passie wordt vaak gezien als het enige dat je nodig hebt om te bestaan in deze wereld. Hoop is een term dat in ongebruik is geraakt, maar ik denk dat beiden een beetje uit hun verband zijn getrokken (nou ja, oké door de teksten die ik hieronder noem). Waar zij problemen hebben, zijn mensen die recht denken te hebben op instant success, mensen die niet hard werken maar denken dat alles ze maar aan moet komen vliegen. Dat snap ik, maar goed, als die mensen er zijn (niet veel denk ik), dan is dat natuurlijk super fijn voor hen. Maar waar zij vooral vóór pleiten is: werken, opdagen, aanwezig zijn, productie draaien. Met andere woorden: de hustle. En hoewel ik graag veel gedaan krijg zonder veel te doen en alles in één wil kunnen, merk ik dat ik juist meer plezier krijg door het (wat dat dan ook mag zijn) te doen.

Om met het laatste te beginnen: hoop

Ik las niet lang terug een vurige blog op LinkedIn door een online marketeer. Ze schreef over ‘hoop’-marketing: je gooit een blog/campagne/online-cursus/gratis-weggever in de lucht en je hoopt dat er iets blijft plakken. Je wacht een paar uur (of een dag) en als dat dan niet succesvol blijkt, dan ben je a. heel. erg. teleurgesteld. En b. overtuigd dat deze strategie niet werkt. Je moet wat nieuws verzinnen.

Helemaal eens dat die manier van hoop niet werkt. Het is een vorm van entitlement, het idee dat je recht hebt op iets, in dit geval aandacht. En natuurlijk heeft iedereen recht op aandacht, maar je kan niet verwachten dat volledige vreemden die geen idee hebben wie jij bent en die hun tijd wel beter kunnen besteden, zomaar aandacht voor je hebben. Als je aandacht wilt, dan vraagt dat enerzijds dat je nadenkt over ‘wat heeft de klant eraan?’ en anderzijds om hustling, met andere woorden: hard werken, continu jezelf neerzetten, weer opdagen en weer delen hoe jij de klant helpt.

Waar ik het overigens niet mee eens ben, is dat je niet heel veel mag proberen. Ik geloof heilig in failing fast and often. Je mag constateren als iets niet werkt en je mag de stekker uit een project trekken als het gevoel niet goed is. Je mag een nieuw project ontwikkelen, omdat je een leuk nieuw idee hebt. Alleen is het niet handig als je net nieuwe klanten (al is het er één) hebt binnen gehaald voor een oud project waar je vervolgens geen tijd meer voor hebt. Een klein beetje focus is wel handig.

En ik vind hoop een mooi gevoel. Dat je tegen alle verwachtingen in toch mag geloven dat mensen van nature goed zijn. Dat je tegen alle verwachting mag hopen dat je uit een financieel dal komt. Dat je mag hopen dat je van jezelf gaat houden, ook al is het lastig om niet mee te gaan in de verwachtingen die je jezelf en die de maatschappij oplegt. Dus: hoop.

En dan: passie

Het boek dat ik momenteel lees ‘Company of One’ ageert tegen passie. Eerst werken, dan passie, volgens auteur Paul Jarvis. Ik ben het deels met hem eens, maar ik heb het idee dat hij passie anders definieert dan ik. Hij definieert passie als ‘simply a whim based on what we think we enjoy doing‘. Dat kan, maar ik zie passie als ‘een activiteit waarbij je eenvoudig in de flow komt’. Schrijven is mijn passie. Dat is geen ‘whim‘. Hij spreekt liever van purpose (doel), want dat is gebaseerd op ‘a core set of values held by a company or even a business owner and shared with customers‘. Ik denk dat doel en passie in het verlengde van elkaar liggen. Dat je je doel kan bereiken met je passie.

Dat gezegd hebbende, ik ben het overigens wel met hem eens (en dat is vergelijkbaar met de blog over hoop) dat succes/geluk/geld niet zomaar voortvloeit uit je passie. Hij haalt daar het gevoel van entitlement erbij. Mensen die denken dat omdat ze een passie hebben en daarvoor een bedrijf hebben gestart, ook direct recht hebben op een inkomen (liefst met vier cijfers). Ik herken dat gevoel trouwens wel, hoor. Je hebt de moed gehad om jezelf te laten zien, je product neer te zetten, dat moet dat geld pot.ver.dikkie. toch nu binnenstromen.

Paul pleit voor de hustle, voor de volle inzet, je uren maken, oefenen en nog meer oefenen om expert te worden op jouw vlak. Daar gaan de ‘volg je passie, word miljonair’-cursussen vaak aan voorbij: een succes gaat nooit over één nacht ijs. Of: gewoon rondkomen met je eigen bedrijf of plezier hebben in je werk, vergt inzet: je moet opdagen, keer op keer, jezelf in de spiegel durven aankijken om te bepalen wat niet goed gaat, maar net zo goed wat wél goed gaat, en dat dan keer op keer op keer.

Waarom is dit belangrijk voor zelfontwikkeling?

Wat dat te maken heeft met zelfontwikkeling? Ook terugkomen naar jezelf vraagt herhaling, inzet en herhaling. Of denk eens na over het volgende:

  • Je mag veel en vaak falen als het gaat om zelfontwikkeling. Het is nooit één rechte lijn omhoog. Het is vallen en opstaan. Het is heel veel uitproberen, al is het maar om te zien wat past.
  • Je mag hoop hebben, want hoop trekt je door de nacht. Als je niet kunt vertrouwen dat er ooit een licht aan het einde van de tunnel is, dan mag je hopen dat het zo is. Hoop met al je kracht, totdat het weer wordt getransformeerd tot vertrouwen.
  • Passie geeft richting: als je van schrijven houdt, dan is schrijftherapie misschien een goede aanrader. Als je graag beweegt en je wilt mediteren, dan is misschien Qigong wat voor je.
  • Oefening baart ook in zelfontwikkeling kunst. Als je meer mediteert, zit je makkelijker langer op je kussen. Als je elk uur een paar minuten mindful bent van je handen op het toetsenbord, je kont op de stoel en je ademhaling, dan maak je het voor jezelf makkelijker om dat te herhalen.

Die kop, dat is natuurlijk een lokkertje, want in principe zie ik geen enkel probleem in hoop of passie. Het is alleen de vraag: ben je eerlijk naar jezelf? Do you show up? Ben jij aanwezig, oefen je keer op keer, ga je aan slag? We kunnen wel hopen op wonderen, maar zelfs voor een wonder moet je toch aanwezig zijn om het te ontvangen.

Hoofdfoto door Justin Veenema on Unsplash

Foto halverwege de tekst door Zachary Keimig on Unsplash

Posted by

Writer | Poet | Handletterer | Constant Changener | Fuckiteer

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s