Intuïtief Productief: een experiment

Elke week houdt weer iets anders mij bezig. Deze week (of eigenlijk begon het twee weken geleden al): intuïtief productief. Het klinkt niet als een onderwerp dat gelieerd is aan zelfontwikkeling en creativiteit (het andere grote thema in mijn leven, naast vrijheid overigens, maar daarover later meer), maar het is het zeker. Het gaat namelijk over doen wat je wilt doen op het moment dat het zich aandient. Wat zich aandient, is dan ook vaak creativiteit en activiteiten om jezelf te ontwikkelen. Althans bij mij.

Zou het werken?

Ik kwam ermee in aanraking via Pieter van het ondernemersadviesbureau Puurst. Hij vertelde dat hij dat een tijdje geprobeerd had, maar dat het niet werkte voor hem. Nu had ik twee weken geleden ineens een ingeving: als ik de dag nu eens begin met het schrijven van mijn blog, want daar heb ik nu zin in en ik heb inspiratie. Zou dat dan werken? Ik was binnen een half uur klaar en was tevreden. Daarna ging ik verder met mijn betaalde werk en ik voelde me goed in mijn vel.

Ik voelde me goed in mijn vel omdat ik tegemoet kom aan mijn eigen wensen en niet alleen meer ruimte geef aan die van anderen (mijn klanten). Deze blog is voor mijn eigen ontwikkeling super belangrijk, ik word hier heel blij van, ook al krijg ik hier niet voor betaald en lezen slechts 4 mensen deze blog (hallo!). Het maakt eigenlijk niets uit (maar dat neemt niet weg dat ik onwijs blij ben met jullie lezers), want het gaat om mijn eigen ontwikkeling. Als ik hier uiteindelijk mijn hele leven mee wil vullen, dan zal ik daar ook tijd en energie moeten steken. Wat je verzorgt, groeit.

Geef jezelf voorrang

Wat ik eigenlijk doe, is mezelf voorrang geven in het maken van de planning en doen waar ik op dat moment het meeste energie voor heb en van krijg. Dat is volgens de mentor van Pieter, Eelco de Boer, intuïtief productief. Ik luisterde de volgende podcast (zoek tussen de video’s naar intuïtief productief; het is een soort video, maar je hoeft niet te kijken naar de woorden in de video om alles goed mee te krijgen). Ik heb zelf nog niet veel gezien of gehoord van Eelco, maar hij is een bekende stem in ontwikkeling en ondernemerschap. Hoe dan ook, ik werd blij van zijn beschrijving van intuïtief productief zijn.

Ik moet wel zeggen: ik heb zelf ook een ochtendritueel en het helpt mij om de dag te beginnen met mediteren en lezen. Ik heb nu een tijdje minder gemediteerd en ik merk dat ik dan rommeliger ben in mijn hoofd. Dus ik heb wel baat bij een strakker ritme, maar tegelijkertijd heb ik in mijn werk soms moeite om iets af te maken. Dan werk ik met mijn spierkracht, ik probeer door te duwen, er doorheen te gaan. Zonder succes meestal. Dan ga ik naar huis met een onvoldaan gevoel. De volgende ochtend ga ik weer vol goede moed zitten en dan ineens is het in een half uur af.

Het beste werk afleveren

Tegen mezelf aanboksen, terwijl het op een ander moment zo af is: dat gebeurde me dus ook vorige keer met de blog. Ik moest en zou wat schrijven, want dat had ik mezelf toch beloofd? En de beloften naar mezelf moet ik ook maar eens waarmaken, zo was de gedachte. Het probleem was alleen dat ik de blog steeds op de dag naar achteren schoof, want betaald werk is belangrijker. Mijn klanten zijn belangrijker. Toch? Maar het is de vraag of dat zo is en het is ook de vraag of ik mijn beste werk aflever als ik mezelf door de dag heen ploeter.

Dus ben ik vandaag begonnen met tekenen in mijn bullet journal. Het is een activiteit die ik graag wil ontwikkelen en ik voelde dat dat het goede moment was om het te doen. Ik word heel blij van zo’n eerste uur. Natuurlijk mailde een klant met een bloedspoedopdracht. Die ga ik ook doen, hierna, want toen ik eenmaal achter mijn bureau op kantoor ging zitten, kondigde de gedachte voor deze blog zich aan. Maar nu staat het op ‘papier’ en nu kan ik dit dus loslaten. Ik heb alles wat ik wilde zeggen namelijk al opgeschreven. Nu ga ik weer met volle aandacht aan het werk voor mijn klanten.

Een goed begin

Het laatste over dit onderwerp is natuurlijk nog niet geschreven, want dit is een uitprobeersel en elke dag leert men. Het begin is er en tot nu toe voelt het goed. Het gaat wellicht in tegen andere productiviteitstheorieën en of het op lange termijn werkt, moet zich nog uitwijzen, maar tot nu toe ben ik een blij mens. Heer-lijk-heid.

Foto’s van mezelf 🙂 Je kunt ze ook vinden op Insta:

Posted by

Writer | Poet | Handletterer | Constant Changener | Fuckiteer

One thought on “Intuïtief Productief: een experiment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s